Jednym z najważniejszych aspektów żywienia zbiorowego jest prawidłowe informowanie o obecności alergenów w podawanych posiłkach. Nasza firma specjalizuje się w tworzeniu wykazów alergenów, dzięki czemu możemy pomóc Ci zapewnić bezpieczeństwo i komfort wszystkim swoim klientom.
ALERGENY
Alergeny, a dokładniej alergeny pokarmowe to duża grupa substancji, które powodują reakcje alergiczne i przyczyniają się do występowania w organizmie człowieka reakcji nadwrażliwości.
Przykładami alergenów pokarmowych, które mogą uczulać ludzi są orzechy, białko mleka, białko jaja kurzego, soja, ryby, pomidory itp.
Działając w gastronomii masz obowiązek informować swoich klientów o wykazie składników konkretnych dań wraz z wyszczególnieniem alergenów.
W innym przypadku możesz zostać ukarany karą grzywny. W przypadku wystąpienia reakcji alergicznej u niepoinformowanego o występujących substancjach klienta, możesz mieć również poważne kłopoty.
ALERGENY
Każdy przedsiębiorca działający na rynku spożywczym,
który oferuje środki spożywcze do sprzedaży konsumentom finalnym lub zakładom żywienia zbiorowego bez opakowania,
a także pakuje środki spożywcze w pomieszczeniu sprzedaży na życzenie konsumenta lub pakuje do bezpośredniej sprzedaży
zobowiązany jest informować konsumentów o wykazie składników wraz z wyszczególnionymi alergenami i substancjami
powodującymi nietolerancje pokarmowe występującymi w przygotowywanej i wprowadzanej do obrotu handlowego żywności
zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji
na temat żywności. Informacje takie muszą być dostępne w miejscu sprzedaży bezpośrednio konsumentowi finalnemu.
Powyższy obowiązek regulują następujące akty prawne, tj. art. 9 ust. 1 lit. c, art. 44 ust. 1 lit. a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i
Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany
rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG,
dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004, a także § 19 ust. 1 pkt 3, ust. 2 Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 23 grudnia 2014r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.
Każdy przedsiębiorca działający na rynku spożywczym, który oferuje środki spożywcze do sprzedaży konsumentom finalnym lub zakładom żywienia zbiorowego bez opakowania,
a także pakuje środki spożywcze w pomieszczeniu sprzedaży na życzenie konsumenta
lub pakuje do bezpośredniej sprzedaży zobowiązany jest informować konsumentów o
wykazie składników wraz z wyszczególnionymi alergenami i substancjami powodującymi nietolerancje pokarmowe występującymi w przygotowywanej i wprowadzanej do obrotu handlowego żywności zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Informacje takie muszą być dostępne w miejscu sprzedaży bezpośrednio
konsumentowi finalnemu.
Powyższy obowiązek regulują następujące akty prawne, tj. art. 9 ust. 1 lit. c, art. 44 ust. 1 lit. a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz
rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004, a także § 19 ust. 1 pkt 3, ust. 2
Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014r.
w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.
Nie musisz się już tym martwić!
Przygotujemy kompleksowy wykaz alergenów i substancji powodujących nietolerancje pokarmowe specjalnie dla Ciebie.
Tak aby wykaz był czytelny zarówno dla Ciebie jak i klientów
Wszystko zgodne będzie z profilem Twojej działalności
Stworzymy wykaz dopasowany do Twoich potrzeb
Prześlij do nas ten wstępny formularz, a my odezwiemy się do Ciebie w sprawie przeprowadzenia audytu najszybciej jak to możliwe.
Oddział w Krakowie
Michał Sobieraj+48 500 075 771
Konsultacje i uzgadnianie projektów
Anna Ziętara +48 600 542 531
Oddział w Lublinie
Agata Stojko +48 730 277 044