SANEFIT

JADŁOSPIS W ŻYWIENIU ZBIOROWYM DZIECI

Zapewniamy zdrowie i szczęście naszym najmłodszym

Nasza firma specjalizuje się w tworzeniu jadłospisów dla placówek żywieniowych obsługujących dzieci, takich jak szkoły i przedszkola. Dbamy o to, aby nasze menu były zdrowe, zbilansowane i smaczne, odpowiadając na specyficzne potrzeby najmłodszych.

Jadłospis dla dzieci - co to jest?

Jadłospis dla dzieci to plan posiłków, który uwzględnia specyficzne potrzeby żywieniowe dzieci w różnym wieku. Tworząc go, bierzemy pod uwagę nie tylko zasady zdrowego żywienia, ale także preferencje smakowe dzieci, aby posiłki były nie tylko zdrowe, ale również smaczne.

Układamy kompleksowe jadłospisy dla
dzieci i młodzieży

Nasza firma zajmuje się układaniem jadłospisów dla dzieci i młodzieży zgodnie
z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze

stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016r. poz. 1154).

 

Dodatkowo zajmujemy się wyliczaniem wartości energetycznej i odżywczej posiłków realizowanych w ramach żywienia zbiorowego dzieci na podstawie aktualnych norm żywienia dla danej grypy wiekowej dzieci i młodzieży. Do jadłospisów w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży dołączane są receptury posiłków uwzględniające składniki potrzebne do wyprodukowania

posiłku oraz sposób jego przygotowywania.

Planujesz Otwarcie placówki dla dzieci?

Pamiętaj zatem aby przygotować jadłospis w żywieniu zbiorowym dzieci. To bardzo ważny aspekt aby dostosować zasady zdrowego żywienia do danych grup wiekowych dzieci. Zgłoś się do nas, a zrobimy wszystko za Ciebie!

Wykaz Środków Spożywczych

przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty, spełniających wymagania Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r. (Dz.U. z 2016r. poz. 1154) 

  1.  pieczywo, z wyłączeniem pieczywa produkowanego z ciasta głęboko mrożonego;
  2. pieczywo półcukiernicze i cukiernicze, z wyłączeniem pieczywa produkowanego z ciasta głęboko mrożonego;
  3. kanapki;
  4. sałatki i surówki;
  1. mleko;
  2. napoje zastępujące mleko, takie jak napój: sojowy, ryżowy, owsiany, kukurydziany, gryczany, orzechowy, jaglany, kokosowy lub migdałowy;
  3. produkty mleczne, takie jak: jogurt, kefir, maślanka, mleko zsiadłe, mleko acidofilne, mleko smakowe, serwatka, ser twarogowy, serek homogenizowany lub produkty zastępujące produkty mleczne na bazie soi, ryżu, owsa, orzechów lub migdałów;
  4. zbożowe produkty śniadaniowe oraz inne produkty zbożowe;
  1. warzywa; 
  2. owoce;
  3. suszone warzywa i owoce, orzechy oraz nasiona bez dodatku cukrów, substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16 grudnia 2008r.
  4. soki owocowe, warzywne, owocowo-warzywne;
  5. przeciery, musy owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne bez dodatku cukrów i soli;
  6. koktajle owocowe, warzywne oraz owocowo-warzywne na bazie mleka, napojów zastępujących mleko, o których mowa w pkt 6, produktów mlecznych lub produktów zastępujących produkty mleczne, o których mowa w pkt 7, bez dodatku cukrów i substancji słodzących, o których mowa w rozporządzeniu (WE) nr 1333/2008;
  1. naturalna woda mineralna nisko- lub średniozmineralizowana, woda źródlana i woda stołowa;
  2. napoje przygotowywane na miejscu, które nie mogą zawierać więcej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia;
  3. napoje bez dodatku cukrów i substancji słodzących zdefiniowanych w rozporządzeniu (WE)
    nr 1333/2008;
  1. bezcukrowe gumy do żucia;
  2. czekolada gorzka o zawartości minimum 70% miazgi kakaowej;
  3. inne” ; „W jednostkach systemu oświaty mogą być sprzedawane dzieciom i młodzieży grupy środków spożywczych, o których mowa
    w ust. 1 pkt 2, 6–8 i pkt 20, pod warunkiem że nie zawierają więcej niż:
    1) 15 g cukru w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia, a w przypadku produktów mlecznych,
    o których mowa w ust. 1 pkt 7, nie więcej niż 13,5 g cukru w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia; 2) 10 g tłuszczu w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia; 3) 0,4 g sodu/ 1 g soli w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia, a w przypadku pieczywa półcukierniczego i cukierniczego nie więcej niż 0,45 g sodu/ 1,2 g soli w 100 g/ml produktu gotowego do spożycia”

CHCESZ O COŚ ZAPYTAĆ?

Zadzwoń do Nas!

Oddział w Krakowie

Michał Sobieraj+48 500 075 771

Konsultacje i uzgadnianie projektów

Anna Ziętara +48 600 542 531  

Oddział w Lublinie

Agata Stojko +48 730 277 044

Możesz też napisać!