Projekt technologiczny – dokument, który musisz przygotować jako jeden z pierwszych planując działalność gastronomiczną. Dokładnie przedstawia on funkcjonalną koncepcję układu pomieszczeń wraz z procesami technologicznymi oraz schematycznym rozlokowaniem wyposażenia lokalu. Projekt ten musi być zgodny z przepisami BHP oraz bezpieczeństwa żywności.
Dobrze zaprojektowane pomieszczenia to podstawa prawidłowej działalności każdego obiektu.
Chcąc wiedzieć czy nasz lokal przejdzie pozytywną kontrolę SANEPIDu należy się do tego odpowiednio przygotować.
Projekt jest pierwszym elementem takiej weryfikacji gdyż odpowiada na szereg ważnych pytań np. czy daną działalność można w lokalu prowadzić, jak należy zaaranżować przestrzeń i wydzielić poszczególne pomieszczenia, czy możliwy zakres planowanej działalności jest zgodny z oczekiwaniami Inwestora, czy wymagane będą przeróbki instalacji itp.
Projekt tworzą osoby posiadające ogromne doświadczenie
Projekt jest zgodny z przepisami BHP i bezpieczeństwa żywności
Projekt zawiera część opisową oraz rysunkową, a każda z nich jest dostsowana do uwarunkowań
Wraz z projektem otrzymujesz całkowitą dokumentację
Projekt zostaje zaopiniowany przez uprawnionego rzeczoznawcę
W sytuacji kontroli czy prezentacji projektu jesteśmy do Twojej dyspozycji
To kompleksowa dokumentacja wymagana przez Państwową Inspekcję Sanitarną podczas otwierania
obiektu powiązanego z gastronomią.
Dzięki Naszemu wieloletniemu doświadczeniu dajemy
gwarancję odbioru dokumentacji przez Sanepid.
Nasza firma zajmuje się układaniem jadłospisów dla dzieci i młodzieży zgodnie
z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze
stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. z 2016r. poz. 1154).
Dodatkowo zajmujemy się wyliczaniem wartości energetycznej i odżywczej posiłków realizowanych w ramach żywienia zbiorowego dzieci na podstawie aktualnych norm żywienia dla danej grypy wiekowej dzieci i młodzieży. Do jadłospisów w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży dołączane są receptury posiłków uwzględniające składniki potrzebne do wyprodukowania
posiłku oraz sposób jego przygotowywania.
przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty, spełniających wymagania Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26.07.2016r. (Dz.U. z 2016r. poz. 1154)
Musisz zatem pamiętać o dostosowanym jadłospisie!
Jeśli chcesz możemy to zrobić za Ciebie.
ALERGENY
Alergeny, a dokładniej alergeny pokarmowe to duża grupa substancji, które powodują reakcje alergiczne i przyczyniają się do występowania w organizmie człowieka reakcji nadwrażliwości.
Przykładami alergenów pokarmowych, które mogą uczulać ludzi są orzechy, białko mleka, białko jaja kurzego, soja, ryby, pomidory itp.
Działając w gastronomii masz obowiązek informować swoich klientów o wykazie składników konkretnych dań wraz z wyszczególnieniem alergenów.
W innym przypadku możesz zostać ukarany karą grzywny. W przypadku wystąpienia reakcji alergicznej u niepoinformowanego o występujących substancjach klienta, możesz mieć również poważne kłopoty.
ALERGENY
Każdy przedsiębiorca działający na rynku spożywczym,
który oferuje środki spożywcze do sprzedaży konsumentom finalnym lub zakładom żywienia zbiorowego bez opakowania,
a także pakuje środki spożywcze w pomieszczeniu sprzedaży na życzenie konsumenta lub pakuje do bezpośredniej sprzedaży
zobowiązany jest informować konsumentów o wykazie składników wraz z wyszczególnionymi alergenami i substancjami
powodującymi nietolerancje pokarmowe występującymi w przygotowywanej i wprowadzanej do obrotu handlowego żywności
zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji
na temat żywności. Informacje takie muszą być dostępne w miejscu sprzedaży bezpośrednio konsumentowi finalnemu.
Powyższy obowiązek regulują następujące akty prawne, tj. art. 9 ust. 1 lit. c, art. 44 ust. 1 lit. a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i
Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany
rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG,
dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004, a także § 19 ust. 1 pkt 3, ust. 2 Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
z dnia 23 grudnia 2014r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.
Każdy przedsiębiorca działający na rynku spożywczym, który oferuje środki spożywcze do sprzedaży konsumentom finalnym lub zakładom żywienia zbiorowego bez opakowania,
a także pakuje środki spożywcze w pomieszczeniu sprzedaży na życzenie konsumenta
lub pakuje do bezpośredniej sprzedaży zobowiązany jest informować konsumentów o
wykazie składników wraz z wyszczególnionymi alergenami i substancjami powodującymi nietolerancje pokarmowe występującymi w przygotowywanej i wprowadzanej do obrotu handlowego żywności zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Informacje takie muszą być dostępne w miejscu sprzedaży bezpośrednio
konsumentowi finalnemu.
Powyższy obowiązek regulują następujące akty prawne, tj. art. 9 ust. 1 lit. c, art. 44 ust. 1 lit. a Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz
rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004, a także § 19 ust. 1 pkt 3, ust. 2
Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014r.
w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.
Nie musisz się już tym martwić!
Przygotujemy kompleksowy wykaz alergenów i substancji powodujących nietolerancje pokarmowe specjalnie dla Ciebie.
Tak aby wykaz był czytelny zarówno dla Ciebie jak i klientów
Wszystko zgodne będzie z profilem Twojej działalności
Stworzymy wykaz dopasowany do Twoich potrzeb
Każdy pracownik wykonujący prace w kontakcie z żywnością w zakładzie powinien zostać przeszkolony z zakresu przestrzegania zasad bezpieczeństwa żywności opartych na dokumentacji systemu HACCP oraz przepisach prawa żywnościowego.
Szkolenie takie powinno być przeprowadzone przez zespół ds. systemu bezpieczeństwa żywności HACCP lub osobę zewnętrzną.
Powyższy obowiązek regulują następujące akty prawne, tj. art. 59 ust. 3, ust. 4, ust. 5 Ustawy z dnia
25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz pkt 1, pkt 2 Rozdział XII Załącznika II Rozporządzenie 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004r. w sprawie higieny środków spożywczych.
Wychodząc na przeciw Państwa oczekiwaniom Nasz Zespół posiada państwowe uprawnienia pozwalające na szkolenie osób z zakresu bezpieczeństwa żywności opartego na dokumentacji systemu HACCP oraz przepisach prawa żywnościowego.
Planując otwarcie działalności istnieje możliwość skorzystania z naszych usług oceny lokalu pod kątem przydatności do planowanej funkcji.
Niejednokrotnie ocena ta powiązana jest z wizją na miejscu i w dalszej konsekwencji doradztwem co do kroków, jakie należy podjąć, aby otworzyć konkretną działalność i uzyskać odbiór Sanepidu.
W tym zakresie przeprowadzamy oględziny wskazanego lokalu pod kątem przydatności pod konkretną działalność. Sprawdzamy wszelkie wymogi techniczne, budowlane i sanitarno-higieniczne jakie lokal musi spełniać, by móc funkcjonować.
Prowadzimy konsultacje związane z aspektami techniczno-technologicznymi. Analizujemy projekty technologiczne, radzimy w kontekście doboru wyposażenia lokalu, układu pomieszczeń czy planowanych procesów technologicznych. Organizujemy również porady związane z typowymi aspektami budowlanymi.
Przygotowujemy audyty dla funkcjonujących obiektów, wskazując nieprawidłowości i uchybienia oraz proponując adekwatne zmiany w tym zakresie w celu optymalizacji i usprawnienia dotychczasowych działań.
Służymy pomocą w zakresie spraw związanych z odbiorami lokali przez Sanepid, poszerzaniem lokali czy ich modernizacją oraz innymi sprawami. Przeprowadzamy także audyty w tym zakresie oraz prowadzimy niezbędne szkolenia.
Oddział w Krakowie
Michał Sobieraj+48 500 075 771
Konsultacje i uzgadnianie projektów
Anna Ziętara +48 600 542 531
Oddział w Lublinie
Agata Stojko +48 730 277 044